skip to Main Content
The Battle Voor Black Hair In Het Onderwijs

The Battle voor Black Hair in het Onderwijs

Veel kappers schrikken als een klant binnenkomt met een grote bos kroeshaar. Zonde, vindt Shirley Wijngaarde van Chokkas Black Hair Academy. Volgens haar kan iedereen die Europees haar kan knippen, ook black en mixed hair knippen. “Het kost niet veel tijd om bekend te raken met black en mixed hair en het levert je wél heel veel op”, zegt ze in haar strijd voor meer bekendheid van black hair.

Shirley pleit voor het inspelen op de multiculturele samenleving waarin we leven. “Er zijn ontzettend veel Nederlanders met niet-Europees haar”, vertelt ze. “Die zijn allemaal op zoek naar een goede kapper, maar er zijn maar weinig kappers die het aandurven om mixed hair te knippen. Stel je eens voor hoeveel extra klanten je kunt helpen als je je openstelt voor klanten met black en mixed hair. Zonde om die mensen weg te sturen. Bovendien is mixed hair onderhoudsgevoelig en komen mensen met dit haartype vaker bij de kapper dan mensen met Europees haar.”

DEZELFDE TECHNIEKEN

Maar hoe maak je je salon klaar voor black en mixed hair? Shirley: “Je zult in ieder geval je kennis en vaardigheden uit moeten breiden door bijvoorbeeld een training Black Hair te volgen. Het liefst willen we natuurlijk dat het al in de kappersopleidingen wordt meegenomen. Maar in de basis zijn veel technieken die gebruikt worden voor Europees haar niet zo anders dan die gebruikt worden voor black en mixed hair.

SHIRLEY WIL BLACK HAIR IN DE
KAPPERSOPLEIDING OP DE KAART ZETTEN

Je kunt het redelijk makkelijk leren, dus dat is geen reden om een drempel te ervaren. Wel moet je de verschillende haartypes herkennen. Veel kappers denken dat black hair hard en stug is. Maar dat is lang niet altijd zo en als je het haar nat maakt en je het haar dus kunt doorkammen, is het gewoon te knippen. Daar heb je heus geen heggenschaar voor nodig”, grapt Shirley.

Chokka’s Shirley Wijngaarde demonstreert

Een deel van Chokka’s Black Hair Team

INSPIRATIELES

Dat het voor kappers heel interessant is om zich te verdiepen in black en mixed hair, wil Shirley graag aan kappers laten zien. Daar kun je volgens haar niet vroeg genoeg mee beginnen en daarom gaf ze met haar team drie inspiratielessen ‘Black Hair’ op het MBO College Zuid in Amsterdam. “Op het MBO College geven ze alleen les in het behandelen van Europees haar. Maar kijk eens rond”, zegt ze in de kantine van de mbo-school. “Het merendeel van de studenten hier heeft mixed hair.” In samenspraak met de school werden de inspiratielessen opgezet.

Op 5 november vond de eerste plaats. Zo’n zestig leerlingen hingen aan de lippen van Shirley en haar collega’s. Shirley vertelde over de diverse haartypes, knipte ter plekke een afrokapsel en liet studenten meehelpen. Studenten waren enthousiast en zien het wel zitten om meer te leren over het black hair vak. Wat het vervolg is van de inspiratielessen, laat Pieter van der Bent, opleidingsmanager op het MBO College Zuid nog even open.

STUDENTEN WAREN ENTHOUSIAST EN ZIEN HET WEL ZITTEN OM MEER TE LEREN OVER HET BLACK HAIR VAK

“Enthousiasme is er in ieder geval, nu moeten we goed kijken wat we daar precies mee willen en kunnen. Wordt black hair een onderdeel van het regulier onderwijs, bijvoorbeeld als (keuze)onderdeel van de kappersopleiding die we nu aanbieden? Dan zijn er ook meer werkgevers nodig die erkend leerbedrijf willen worden op dit gebied. En daar kan de ANKO dan wellicht weer een rol in spelen.”

Shirley knokt ondertussen verder om het black hair vak op de kaart te zetten. Haar bedrijf Chokkas biedt diverse trainingen aan op het gebied van black hair, waar ook ondernemerschap een belangrijk onderdeel van is. Shirley: “Maar daarmee zijn we er natuurlijk nog lang niet. Ik blijf knokken voor aandacht voor deze mooie specialisatie binnen het kappersvak en hoop dat kappers deze kans niet laten liggen!’’

Naar het cursus overzicht
Back To Top
×Close search
Zoeken